Najnowsze komentarze

    Strony

    Popularne

    • Zmniejszenie dzietności dzisiejszych rodzinZmniejszenie dzietności dzisiejszych rodzin
      W ostatnich latach jesteśmy świadkami zmniejszonej dzietności polskich rodzin. Rzadkością są dziś rodziny wielodzietne mogące pochwalić się posiadaniem więcej niż trojga dzieci, a nawet modelowy kształt rodziny typu dwa plus …
    • Dom – miejsce, w którym spędzamy najwięcej czasuDom – miejsce, w którym spędzamy najwięcej czasu
      Dom jest miejscem, w którym każdy z nas spędza mnóstwo czasu. Z tego więc względu powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, by nasze wnętrza mieszkalne były urządzone nie tylko nowocześnie, …
    • Rodzina a własny kątRodzina a własny kąt
      Posiadanie własnej rodziny jest dla większości z nas wielkim szczęściem, aczkolwiek największym utrapieniem jest brak własnego kąta do zamieszkiwania. Możliwe jest jego zdobycie praktycznie na trzy sposoby. Pierwszym i w …

    Ceny żywca wieprzowego

    Cena żywca wieprzowego. Wieprzowiną nazywamy mięso pochodzące ze świń. W wielu krajach, a także w Polsce jest ono popularnym produktem, z którego robi się wiele wędlin i stosuje do wielu dań. Ceny żywca wieprzowego od dawna nie są wygórowane na skupie. Jest to z pożytkiem dla osób, które mają w zwyczaju zakup żywca i przerobienie go na użytek domowy. Lecz gdy ceny żywca wieprzowego są niskie, to tracą na tym hodowcy trzody chlewnej. Dość dziwne jest, że mimo wahania się ceny żywca wieprzowego na skupie, to zazwyczaj w sklepach nie ma różnicy. Ceny sklepowe za wyroby wieprzowe nadal pozostają dość wysokie. Mięso pochodzące z uboju trzody chlewnej jest klasyfikowane według procentowej zależności mięsa w półtuszach wieprzowych. Najwyższą klasą jest klasa S. Gdzie zawartość mięsa w tłuszczu wynosi 60 % i więcej. Badanie mięsności polega na ustaleniu masy mięśni w porównaniu z masą tłuszczu. Pod tym względem najpopularniejsza jest metoda tzn. schabowa. Konieczność klasyfikacji półtusz obowiązuje wszystkich producentów trzody chlewnej w obrębie Unii Europejskiej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>