Najnowsze komentarze

    Strony

    Popularne

    • Kupujemy stary domKupujemy stary dom
      Choć wielu z nas kupno starego domu wydawać się może dość nierozsądne, to tak naprawdę, może to być doskonały interes. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na to, że takie stare …
    • Życie w niewielkim mieszkaniuŻycie w niewielkim mieszkaniu
      Często pragnienie posiadania własnego obszernego i wygodnego domu z ogródkiem pozostaje w sferze marzeń. Większość z nas musi zadowolić się małym i ciasnym mieszkaniem w bloku. Jak więc urządzić je, …
    • Dom to nie takie prosteDom to nie takie proste
      Decyzja o własnym mieszkaniu to nie lada wyzwanie. Wiadomo nikt nie chce się gnieść kątem u rodziców, czy w bloku, szczególnie kiedy w grę wchodzi duża rodzina. Należy przede wszystkim …

    Ceny żywca wieprzowego

    Cena żywca wieprzowego. Wieprzowiną nazywamy mięso pochodzące ze świń. W wielu krajach, a także w Polsce jest ono popularnym produktem, z którego robi się wiele wędlin i stosuje do wielu dań. Ceny żywca wieprzowego od dawna nie są wygórowane na skupie. Jest to z pożytkiem dla osób, które mają w zwyczaju zakup żywca i przerobienie go na użytek domowy. Lecz gdy ceny żywca wieprzowego są niskie, to tracą na tym hodowcy trzody chlewnej. Dość dziwne jest, że mimo wahania się ceny żywca wieprzowego na skupie, to zazwyczaj w sklepach nie ma różnicy. Ceny sklepowe za wyroby wieprzowe nadal pozostają dość wysokie. Mięso pochodzące z uboju trzody chlewnej jest klasyfikowane według procentowej zależności mięsa w półtuszach wieprzowych. Najwyższą klasą jest klasa S. Gdzie zawartość mięsa w tłuszczu wynosi 60 % i więcej. Badanie mięsności polega na ustaleniu masy mięśni w porównaniu z masą tłuszczu. Pod tym względem najpopularniejsza jest metoda tzn. schabowa. Konieczność klasyfikacji półtusz obowiązuje wszystkich producentów trzody chlewnej w obrębie Unii Europejskiej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>